De prijs van medicijnen is al enige tijd een belangrijk punt van aandacht. Het is volgens velen zo dat de kosten voor gezondheidszorg uit de hand lopen door de hoge prijs die voor medicijnen moet worden betaald. Dat moet anders, zo menen experts en autoriteiten.
Andere ontwikkeling
Het is dan ook opvallend dat er een andere ontwikkeling gaande is die nauwelijks wordt opgemerkt. Het is namelijk zo dat prijs voor heel veel medicijnen helemaal niet zo hoog hoeft te blijven als hij nu is. Het is dan alleen van belang dat een aantal slimme fabrikanten en zakenmensen deze mogelijkheden ook gaat zien. Dit heeft namelijk te maken met de manier waarop de farmaceutische industrie werkt.
Beschermen en terugverdienen
Wanneer een medicijn uitgevonden wordt, dan willen fabrikanten dit graag beschermen. Hoewel dit niet altijd tot begrip leidt bij patiënten, is hier wel een goede verklaring voor. Om een medicijn naar behoren te ontwikkelen moeten immers veel kosten worden gemaakt. Om deze kosten terug te kunnen verdienen is het belangrijk voor bedrijven om enige tijd het alleenrecht te hebben. Zo kunnen de kosten worden terugverdiend. Uiteraard is het ook de bedoeling dat de fabrikant van het medicijn nog enige winst kan bijschrijven.
Vervallen patent
Na enige tijd zal dit patent echter vervallen en is er van bescherming van de fabrikant geen sprake meer. Iedereen heeft dan vrijheid van handelen met betrekking tot dat medicijn. Dat betekent dat andere fabrikanten ook het medicijn mogen namaken. Dit kan uiteraard heel lucratief zijn: je hebt veel minder hoge kosten voor het onderzoek en de ontwikkeling en kunt dus vrijwel direct winst opstrijken.
Weinig animo
Het is opvallend dat hier vaak veel te weinig mee gedaan wordt. Zo is er een hele lijst aan dure medicijnen die nog altijd door slechts één fabriek worden gemaakt. Iedereen die hiertoe in staat is zou ook aan deze medicijnen kunnen verdienen omdat ze zijn vrijgegeven. Het is niets meer dan een kwestie van namaken en verkopen. Dit gebeurt echter nauwelijks.
Voorbeeld: PrEP
Een goed voorbeeld is het medicijn PrEP. Dit medicijn verlaagt het risico op hiv-besmettingen aanzienlijk. In de praktijk heeft dit medicijn onder risicogroepen bewezen een belangrijk verschil te maken. Hoewel dit middel voor een belangrijke nieuwe stap in de strijd tegen de ziekte heeft gezorgd, vergoeden zorgverzekeringen de pillen (nog) niet. Voor gebruikers was er dan ook goed afgelopen zomer: deze hiv-preventiepil daalde ruim 80 procent in prijs toen het patent van farmaceut Gilead verviel. Fabrikant Sandoz wierp zich op het ontwikkelen van een generieke variant, en verstrekt deze nu via apothekersketen Plus. Zo ging de prijs van 550 euro per maand naar 99,50 euro per maand.
Gat in de markt
Het is dus zo dat een mogelijk gat in de markt al enige tijd behoorlijk over het hoofd wordt gezien. Kenners van de markt hebben op dit moment geen verklaring voor het feit dat dit gebeurt. Volgens hen zou het zowel de fabrikanten als de patiënten ten goede komen als er meer concurrentie kwam. Je kunt dan hetzelfde medicijn kopen van verschillende merken, waardoor prijzen moeten concurreren. Dit kan voor zowel de kwaliteit als de prijs veel goeds betekenen.
Over de auteur