Uitleg

Afwijkingen

Autisme is iets groots dat lastig, te begrijpen is. Geen één autist is hetzelfde, en er zijn veel verschillende vormen van autisme. Maar toch zijn er een paar dingen, die iedere autist gemeen heeft en dat is:

  • Dat ze het iets moeilijker vinden, dan gewone mensen om contacten te leggen met andere mensen.
  • Ze vinden het moeilijk, om hun aandacht bij bepaalde handelingen te houden waar ze geen zin in hebben.
  • Ze hebben wat meer regelmaat in hun leven nodig, dan niet autisten.
  • Ze vinden het vervelend, als dingen anders lopen dan verwacht.
  • Ze kunnen iets slechter tegen veranderingen, dan normale mensen.

Vooroordelen

Het is niet zo dat wij alleen maar onder een tafel zitten, en met niemand praten of durven te praten. Het is zelfs zo dat ook behoefte hebben aan sociale contacten, maar dat we ze wat moeilijk kunnen leggen.

Bij veel autisten merk je als leek, niet eens dat hij/zij autist is. Het is niet zo dat iedere autist hoog begaafd is, wel is het zo dat het vaker voorkomt bij mensen die Asperger hebben. Autisten zijn niet dom, meestal is het IQ gelijk of iets hoger dan gemiddeld.

Autisten kunnen zich slecht inleven in andere. Wel iets moeilijker dan gewone mensen maar wij kunnen het moeilijk laten blijken. Sommige mensen beweren dat autisten geen gevoel voor humor hebben. Dat vind ik onzin, ik kan altijd heel goed met ze lachen. Het komt wel voor dat ze verkeerde grappen maken, en het niet door hebben dat andere de grap niet waarderen.