Mijn spreekbeurt gaat over indewarhersens

Mijn spreekbeurt gaat over indewarhersens

Onderstaande spreekbeurt is van een 8 jarige meisje met autisme. Ze weet als geen ander uit te leggen wat er met haar aan de hand is.

indewarhersens zijn hersens die in de war zijn.
een ander woord voor indewarhersens is autisme [ik heb autisme]
je kan dan niet tegen herrie
je kan dan wel tegen rust
als je autisme hebt raak je snel afgeleid (in de war) van wat je ziet of hoort of ruikt of voelt. Het is erg moeilijk om te blijven doen waar je mee bezig bent. Je vergeet dan dat je iets aan het vertellen was, of welke zin je wilde zeggen, of welk spel je aan het doen was of welk werkje je deed. Je weet dan niet meer hoe je verder moet.

Als iemand iets over je zegt dan hoor je dat altijd (ook afleiden) , maar als iemand je iets vraagt hoor je dat soms juist niet.

Op het moment dat je hersens in de war zijn, mag niemand tegen je praten, want dan gaan je hersens juist nog meer in de war zitten. Als je dan een hele poos met rust gelaten bent komen de hersens vanzelf weer op hun plek en zitten ze niet meer in de war. Daarna kan iemand weer tegen je praten.

Ik kan soms drukte wel volhouden, maar daarna ben ik dan heel erg moe ( dit is bijvoorbeeld in de pauze of bij feestjes)

Van onbekende mensen en onbekende dingen raken mijn hersens ook vaak in de war, ik word er ook soms bang van. Bang dat mijn hersens dan weer in de war gaan schieten en dat ik dan niet meer gezellig kan gaan kletsen of spelen.

Ik kan heel erg goed dingen precies onthouden en als iemand iets zegt dat niet klopt dan snap ik dat vaak niet en daar raak ik dan ook weer van in de war. Soms ga ik dan ook huilen omdat ik dan niet meer goed kan nadenken en dus ook niet goed kan zeggen wat er precies is. Alleen rust helpt dan. Rust helpt altijd goed.

Als ik heel erg mijn best doe alles vol te houden ga ik geluiden harder horen, pijn eerder voelen, dingen beter ruiken, maar ook sommige dingen weer minder goed horen en zien.

Als iemand niet zegt dat hij weggaat dan wordt ik bang

Soms lijkt het alsof ik een heleboel mensen tegelijk ben (bijvoorbeeld mijn moeder en Sietske en Ella en mijn andere vriendin Isa en mezelf tegelijk)

Er zijn in Nederland best veel kinderen met autisme. Ongeveer wel 5 per school. Niet alle kinderen met autisme hebben last van dezelfde dingen. Soms zitten kinderen op een speciale school ervoor, maar vaak niet. Ik heb er ook een video van, die laat ik jullie straks nog zien.

Vragen

Wie heeft indewarhersens ?
Wat is een ander woord voor indewarhersens ?
Wat zijn indewarhersens ?
Waar kan je dan niet tegen ?
Waar kan je dan wel tegen ?
Wat gebeurt er als iemand iets over je zegt ?
Wat mag je niet doen op het moment dat je hersens in de war zijn ?
Wat gebeurt er als je de drukte volhoudt ?
Waar ben je bang voor als je in de war hersens hebt?
Kun je goed of niet goed dingen onthouden als je in de war hersens hebt?
Wat gebeurt er als iemand niet tegen je zegt wat die gaat doen?
Ben ik het enige kind met autisme op de wereld?

Over de auteur

Autist administrator