Fijne cluster 3 school

Fijne cluster 3 school

Terwijl ik in de auto onderweg naar de school van Lukas ben, kijk ik uit naar de grote blauwe taxi bus die Lukas naar huis aan het brengen is. Als ik hem zie kan ik mooi nog even naar hem zwaaien. Maar al gauw moet ik al mijn aandacht houden bij de auto voor mij die blijkbaar nog in carnavalsstemming is en van de ene kant van de weg naar de andere kant slingert.

Net op tijd ben ik op school voor het gesprek met de juf van Lukas. Ik weet al dat hij goed zijn best doet en vrolijk naar school gaat, maar we gaan het nu ook over zijn toekomst hebben….

En inderdaad krijg ik eerst te horen hoe goed Lukas bezig is. Lekker zelfstandig werken, goed luisteren, goed meedoen. Hij heeft contact met alle kinderen in de klas en is heel sociaal! Ook zijn ze nu bezig om het samenwerken te stimuleren en dat gaat heel goed. Hij is daar supertrots op. Daarnaast zijn ze al bezig met het leren van studievaardigheden zoals samenvattingen maken. Iets waar zijn grote broer nog steeds problemen mee heeft.

Met begrijpend lezen loopt hij tegen wat problemen aan die je vaker ziet bij kinderen met autisme. (ik zie ze bij al mijn kinderen) Je moet een tekst lezen en dan de vragen er onder beantwoorden. Al mijn kinderen proberen dan de vragen uit hun hoofd te beantwoorden in plaats van het nog eens doorlezen van de tekst om daar het antwoordt in te vinden. Er staat namelijk niet: zoek de antwoorden op in de tekst! (lekker letterlijk) Maar gelukkig wordt daar aan gewerkt.

Aangezien Lukas behoorlijk voor loopt en ook al zelf heeft bepaald dat hij over anderhalf jaar klaar is, hakken we nu de knoop definitief door. Hij is versneld en zit nu in groep 7. Wat betekent dat hij een jaar eerder klaar is met de basisschool. Als hij net 11 is. En dat zorgt weer voor andere uitdagingen. (vooral voor mij dan)

Want wat gaan we dan doen? Tja, goede vraag. Ik vind hem dan nog niet klaar voor het voortgezet onderwijs, dus gaan we toch op zoek naar een soort tussenklas waarin hij sociaal- emotioneel flink kan groeien. Ook staat hij voor na de zomervakantie op de wachtlijst voor de plusgroep in Zwolle. Een goede plek om te kijken tegen welke beperkingen hij gaat oplopen en wat we er aan kunnen doen.

Voorlopig kan hij nog anderhalf jaar leren en groeien op zijn fijne cluster 3 school!

 

Over de auteur

Autist administrator