Diagnose As

Diagnose As

Ik ben 15, bijna 16, en bij mij is pas geleden ontdekt dat ik een lichte vorm van autisme zou hebben. Ik ben nu aan het kijken wat het nou precies inhoudt, want ik vind dat ik het niet goed genoeg kan weten. Tenslotte is het ook zo breed te zien.

Op zich voel ik me door de ‘stempel’ die ik heb gekregen niet veel anders, maar dat komt misschien omdat het over een lichte vorm gaat. Dan voel ik me niet zo extreem van één iets. Het geeft me wat meer rust, want op school werd ik wel eens gezien als lui. Dat kwam omdat ik echt overkwam als een bijdehante leerling, maar toch niet vaak mijn huiswerk in orde had.

Psychische problematiek, daar hielden ze het maar op na. Maar ik voelde me, ook toen ik echt duidelijk in orde was, niet vertrouwd met werkschema’s en dergelijke. Nu ik het pas weet dat ik het enigszins heb, kijk ik vooral uit dat ik niet te veel dingen met autisme associeer. Ik heb toch maar een lichte vorm, en ik heb liever dat ik dat onderschat dan dat ik het overschat, want dan zou het me leven beheersen.

Voorlopig hou ik het er maar op dat het veroorzaakt dat ik lastig kan plannen en oprecht over emoties kan praten met leeftijdsgenoten, met oudere mensen gaat dat veel gemakkelijker. De rest zal ik nog zelf moeten uitvinden, maar dat ik tot nieuwe inzichten mag komen, geeft me een zekerder gevoel.

Over de auteur

Autist administrator