Heibel in m’n hoofd

Heibel in m’n hoofd

Een boek voor jou

Dit is nu eens een boek dat mij geschikt lijkt om te lezen voor kinderen met een stoornis uit het autistisch spectrum, maar ook voor hun broertjes en zusjes. Het is daarom dat ik deze boekbespreking aan jullie richt, met een slotwoord voor de ouders.

Maarten

Maarten voelt zich anders. Anders dan zijn tweelingbroer, die altijd alles beter doet en die op een normale school zit. Maarten is vaak boos. Vooral als de dingen niet gaan zoals ze zijn afgesproken. Als leuke uitstapjes plotseling niet doorgaan bijvoorbeeld. Op zulke momenten zou hij weer een baby willen zijn: wiegend in een warme kinderwagen. Mamma begrijpt gelukkig waarom hij niet gelijk vertellen kan wat hem zo boos maakte: eerst moet het een beetje leeg worden in zijn hoofd.

Maarten heeft ook moeite met anderen die boos worden, dan loopt hij weg. Hij is bang voor kinderen die hem pesten. Hij is eigenlijk bang voor heel veel dingen. De wereld is ook zo druk om hem heen: hij hoort zoveel geluiden door elkaar. Andere mensen kunnen iets wat ze niet willen horen tenminste een beetje wegduwen. En al die drukte om hem heen maakt hem in de war. Hij noemt het “heibel in z’n hoofd”…..

Maarten wil eigenlijk graag naar de RIAGG. Maar hij durft niet zo erg. Maar als hij eenmaal daar is, valt het erg mee. Op een dag merkt hij dat andere jongens van zijn leeftijd ook ergens bang voor zijn. Maar dan durft Maarten opeens iets wat de anderen niet durven………

Nawoord voor de ouders

Dit boek geeft heel goed de strijd weer die een kind voert met zichzelf omdat hij anders is. Heel geschikt voor kinderen met een autistische stoornis die bewust zijn van hun anders functioneren. Maar ook heel geschikt voor broers en zussen van kinderen met de stoornis. Het boek was genomineerd door de Stichting Nederlandse Kinderjury 2000.

Over de auteur

Autist administrator